Απλές συμβουλές οικιακής πυρασφάλειας

Απλές συμβουλές οικιακής πυρασφάλειας

Σκοπός του άρθρου είναι να δοθούν απλές οδηγίες σχετικά με τις οικιακές – αστικές πυρκαγιές στα κτίρια όπου κατοικούμε (πολυκατοικίες και μονοκατοικίες), πως να τις αποφύγουμε και τι να κάνουμε σε περίπτωση που αυτές συμβούν.

Πυρκαγιά και φωτιά

Πυρκαγιά είναι η ανεξέλεγκτη φωτιά, η οποία προκαλείται από μη ελεγχόμενη καύση παρουσία οξυγόνου. Συνοδεύεται από έκλυση μεγάλων ποσών θερμότητας, φωτός και καπνού, γεγονός που έχει ως συνέπεια την καταστροφή του καιγόμενου υλικού. Ανάλογα με την καύσιμη ύλη, οι πυρκαγιές διακρίνονται σε αστικές και δασικές. Εδώ θα ασχοληθούμε με τις αστικές πυρκαγιές.

Υλικά κατάσβεσης

Το νερό δεν είναι πάντα το κατάλληλο κατασβεστικό υλικό για να σβήσεις μια πυρκαγιά. Το κατασβεστικό υλικό επιλέγεται ανάλογα με το καιγόμενο υλικό. Ο πίνακας που ακολουθεί μας δίνει πληροφορίες σχετικά με το κατάλληλο μέσο κατάσβεσης.

Καιγόμενο υλικό Κατάλληλο μέσο κατάσβεσης
Υγρό καύσιμο Ειδικός πυροσβεστικός αφρός
Πυρκαγιές μικρής έκτασης Πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως (Pa)
Ηλεκτρικές συσκευές Πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
Μαγειρικά λίπη και έλαια Πυροσβεστήρας τύπου F

 

Αστικές πυρκαγιές το 2021

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες αστικές πυρκαγιές. Στην Ελλάδα το 2021 σημειώθηκαν 32.343 αστικές πυρκαγιές και συνολικά έχασαν τη ζωή τους 83 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που καταγράφηκε από το 2010.

Νομοθεσία πυροπροστασίας

Η νομοθεσία πυροπροστασίας (Π.Δ. 41 – 2018) για κάθε νέο κτίριο (δηλαδή για κτίριο που κατασκευάζεται τώρα) ανάλογα με την χρήση του προβλέπει κατάλληλα μέτρα. Αντίστοιχα για τα υφιστάμενα κτίρια υπάρχουν οι πυροσβεστικές διατάξεις.

Η νομοθεσία για την πυρασφάλεια των κτιρίων μεταξύ άλλων προβλέπει για τα νέα κτίρια κατοικιών (πολυκατοικίες – μονοκατοικίες) την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης. Κατ’ εξαίρεση σε κτίρια κατοικιών με τρεις ή λιγότερους ορόφους κύριας χρήσης, αντί του αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης είναι αποδεκτή η τοποθέτηση αυτόνομων πυρανιχνευτών που θα καλύπτουν κατ’ ελάχιστον κάθε υπνοδωμάτιο και την κουζίνα. Το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι το σύστημα πυρανίχνευσης ειδοποιεί τους χρήστες ενός κτιρίου για την έναρξη φωτιάς.

Προληπτικά μέτρα

Οι ένοικοι των πολυκατοικιών θα πρέπει να συμφωνήσουν στα παρακάτω:

 • Να προμηθευτούν φορητούς πυροσβεστήρες. Να υπάρχει ένας πυροσβεστήρας στο κλιμακοστάσιο του κάθε ορόφου. Ο προμηθευτής των φορητών πυροσβεστήρων αναλαμβάνει την ετήσια συντήρηση και την επίδειξη λειτουργίας στους ενοίκους.
 • Να υπάρχουν οι κατάλληλοι πυροσβεστήρες στους επικίνδυνους χώρους, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο κλπ.
 • Να εγκατασταθεί φωτισμός ασφαλείας στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας.
 • Να μην υπάρχουν αναμμένα καντήλια στα διαμερίσματα.
 • Να μην χρησιμοποιούνται συσκευές αερίων καυσίμων οι οποίες τροφοδοτούνται από φορητές φιάλες καυσίμου (συσκευές με φιάλες υγραερίου)
 • Να μην κλειδώνουν την εξώπορτα της πολυκατοικίας και την πόρτα που οδηγεί στο δώμα του κτιρίου. Κατά την εκκένωση ενός κτιρίου η τελική έξοδος στο ισόγειο θα πρέπει να μπορεί να ανοιχθεί απρόσκοπτα ώστε οι ένοικοι να βγουν στον υπαίθριο ασφαλή χώρο. Το ίδιο ισχύει με την πόρτα που οδηγεί στο δώμα. Εάν ένας ένοικος δεν καταφέρει να κατέβει στο ισόγειο τότε θα πρέπει να μπορεί να βγει στο δώμα μέχρι να έρθει η πυροσβεστική υπηρεσία. Η παρουσία καπνού προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή με αποτέλεσμα να δημιουργείτε πανικός και κάθε δευτερόλεπτο να είναι κρίσιμο.
 • Να συντηρούν τις κοινόχρηστες ηλεκτρικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου. Το ίδιο και τις εγκαταστάσεις των διαμερισμάτων τους.
 • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παρουσία γυμνής φλόγας στα διαμερίσματα από συσκευές όπως μαγειρικές εστίες, τζάκι, κεριά, κλπ.
 • Οι ιδιοκτήτες τζακιού να καθαρίσουν τις καμινάδες, να έχουν προμηθευτεί προστατευτικά εστίας τζακιού και στον χώρο που είναι το τζάκι να τοποθετήσουν έναν αυτόνομο ανιχνευτή καπνού.

Κατασταλτικά μέτρα

Σε περίπτωση πυρκαγιάς:

 • Καλούμε κατευθείαν την πυροσβεστική υπηρεσία (199)
 • Εκκενώνουμε το κτίριο, χρησιμοποιώντας μόνο το κλιμακοστάσιο.
 • Σε περίπτωση φωτιάς που οφείλεται σε μαγειρικά λάδια δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νερό για να τη σβήσουμε. Για να σβήσουμε αυτού του είδους τη φωτιά προσπαθούμε να εξαλείψουμε το οξυγόνο σκεπάζουμε με το καπάκι του σκεύους ή χρησιμοποιούμε πυροσβεστήρες με κατασβεστικό υλικό τύπου F.

Πυροσβεστική υπηρεσία

Οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και πολυκατοικίες σχετικά με την τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας. Επίσης οι χρήστες των κτιρίων θα πρέπει να είναι ενήμεροι τόσο για την ύπαρξη των μέτρων πυρασφάλειας όσο και για το πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Τέλος χρήσιμο θα ήταν στα σχολεία να γίνετε ενημέρωση των μαθητών για την πυροπροστασία με ομιλίες και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

 

Κ. Ριρής