Φυσικό Αέριο 2022

Τον τελευταίο καιρό λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου εκφράζεται η άποψη από μηχανικούς και αναπαράγεται από  δημοσιογράφους ότι πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης και εγκατάστασης των δικτύων φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές.

Στις νέες οικοδομές (στους περισσότερους δήμους, ανεξάρτητα της ύπαρξης ενεργού δικτύου) υπάρχει η υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης φυσικού αερίου και κατασκευής των σωληνώσεων. Οι σωληνώσεις θα πρέπει να  εξασφαλίζουν την παροχή συσκευών για την  θέρμανση χώρων και την παρασκευή φαγητού. Για την τελική ηλεκτροδότηση του ακινήτου θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση κατασκευής της υποδομής της εγκατάστασης, δηλαδή των σωληνώσεων παροχής των συσκευών φυσικού αερίου, χωρίς όμως να υπάρχει η υποχρέωση εγκατάστασης των συσκευών αυτών. Η ουσία της υποχρεωτικότητας έχει να κάνει με την δυνατότητα επιλογής αλλαγής πηγής ενέργειας για παράδειγμα αντικατάσταση του καυστήρα πετρελαίου με αντίστοιχο φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής κουζίνας με κουζίνα φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο ως μεταβατική πηγή ενέργειας (αντικατάσταση του πετρελαίου) ήταν αρχικά 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο. Η χρήση του όπως και το ενεργό δίκτυο εξαπλώθηκε γρήγορα και έδωσε την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες κατοικιών να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, να εξοικονομήσουν χρήματα λειτουργώντας με το νέο φθηνότερο καύσιμο καθώς και να αυτονομήσουν τα διαμερίσματά τους. Η δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης ίσως είναι το μεγαλύτερο από τα οφέλη του φυσικού αερίου αφού αναβάθμισε κατοικίες και διαμερίσματα και αύξησε το βαθμό άνεσης των χρηστών.

Η αυτονόμηση των διαμερισμάτων έγινε βασική ανάγκη γιατί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο οι διαχειρίσεις των πολυκατοικιών μέσω των γενικών συνελεύσεων να καταργούν την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης, πρωτίστως για οικονομικούς λόγους. Άλλοι λόγοι ήταν η ασυμφωνία του ωραρίου λειτουργίας η άποψη ότι μπορούν να θερμάνουν ικανοποιητικά τις κατοικίες τους με κλιματιστικά, θερμάστρες λαδιού, τζάκια κτλ.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα σε όλες τις νέες οικοδομές ο σχεδιασμός από τους μηχανικούς να γίνεται έτσι ώστε κάθε διαμέρισμα να έχει αυτονομία σε θέρμανση, και ζεστό νερό χρήσης. Τα κεντρικά λεβητοστάσια έχουν πλέον καταργηθεί. Η αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες (παλαιές και νέες) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με:

  • Επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου
  • Αντλία θερμότητας

Σήμερα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί με αποτέλεσμα η χρήση του χωρίς την επιδότηση από το κράτος να είναι απαγορευτική. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και τελικά όλες τις πηγές ενέργειας.

Επιπλέον δυστυχώς όπου είναι εφικτό επιδοτείται η επιστροφή στο πετρέλαιο με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην άνεση των ενοίκων χωρίς να υπολογίζουμε το  κόστος για την αλλαγή ή αντικατάσταση του εξοπλισμού.

Πρέπει λοιπόν να καταργηθεί η υποχρεωτική μελέτη και εγκατάσταση της υποδομής του  φυσικού αερίου;

Όχι διότι όπως είπαμε η αυτόνομη θέρμανση των διαμερισμάτων μπορεί να επιτευχθεί με επίτοιχους λέβητες φυσικού αερίου. Το κόστος κατασκευής της υποδομής είναι μικρό σε σχέση με το κόστος κατασκευής της οικοδομής.

Πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια ανεξάρτητα από την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούμε;

Ο αποδοτικότερος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας έχει να κάνει με την θερμική μόνωση του κελύφους των κατοικιών. Δηλαδή με την θερμική μόνωση των εξωτερικών τοίχων, του δώματος, του δαπέδου εάν από κάτω υπάρχει pilotis, και με την αντικατάσταση των κουφωμάτων.

Η θερμική μόνωση μειώνει τις ενεργειακές απαιτήσεις των κατοικιών και αντίστοιχα τα χρήματα που ξοδεύουμε για να τα  θερμάνουμε ή να τα ψύξουμε ανεξαρτήτως της πηγής ενέργειας που χρησιμοποιούμε.

Όσο αφορά στο φυσικό αέριο δύο ερωτήματα:

  1. Για πόσο καιρό θα συνεχίσει το φυσικό αέριο να έχει υψηλή τιμή;
  2. Είναι εξασφαλισμένη η αδιάλειπτη παροχή του;

Κ. Ριρής